Zápach nohou a ponožky jako nedoceněný pomocník

S podzimem kdy pravděpodobně častěji zažijete ten nepříjemný moment, kdy po vyzutí obuvi zavane nepříjemný odér. Zápach nohou a má několik příčin, jejichž společným jmenovatelem je pot. Ukážeme co je příčinou a jak odstranit zápach nohou.

Jde o vcelku běžnou potíž, která se vám nemusí vyhnout ani v případě perfektní hygieny. Přečtěte si naše tipy, jak odstranit zápach nohou, objevte ty nejlepší postupy proti pocení nohou a vzniku nepříjemného zápachu.

Co způsobuje zápach nohou: Pochopení nepříjemného fenoménu

  1. Pot a bakterie
    Záhadným tvůrcem nepříjemného zápachu nohou, jinak nazývaného bromodóza, jsou nadměrně rozmnožující se bakterie mezi prsty a na zpocených chodidlech, jež se živí odumřelými kožními buňkami. Tyto mikroorganismy poté vyplavují odpadní látky obsahující kyselinu máselnou, odpovědnou za nevítaný odér.
  2. Nedostatečná ventilace
    Nožní pach může být také způsoben nedostatečnou ventilací nohou a obuvi. Zatímco v létě můžete uzavřenou obuv vyměnit za sandály, podzim většinou vyžaduje uzavřenou obuv. Pokud je to možné, nenoste těsnou nebo neprodyšnou obuv, kde nohy nemají dostatek vzduchu. Klíčovou příčinou vzniku zápachu jsou podmínky pro množení bakterií. Uzavřená obuv nabídne optimální podmínky - teplotu a vlhkost vytvořené potem v ponožkách a botách.
  3. Nadměrné pocení
    Někteří lidé mají sklony k nadměrnému pocení nohou, což může zvýšit riziko zápachu. Tento stav se nazývá hyperhidróza a může být způsoben:
    • genetická predispozice
    • hormonální výkyvy
    • psychické změny
    • některé druhy onemocnění a poruchy orgánů
    • nedostatek zinku ve stravě
  4. Nesprávná hygiena
    Nedostatečná péče o nohy a nedostatečné mytí mohou také přispět k tvorbě zápachu. Pokud neumýváte nohy dostatečně často nebo nečistíte mezery mezi prsty, mohou se bakterie hromadit a způsobovat nepříjemný pach.

zapach-nohou-clanek-opt

Jak se zbavit zápachu nohou

Přirozenou reakcí každého člověka na opakovaný zápach nohou je zvýšená hygiena a návštěva lékaře. Podle vašich reakcí, ale víme, že ani lékař specialista vám nepomohl a uvítáme informaci, pokud by nějaký lékař našel řešení. Můžete tak zkoušet různá doporučení:

  • antibakteriální mýdla
  • speciální koupele pro nohy například obohacené o pár kapek koncentrovaného tea tree oleje, který bojuje proti množení bakterií.
  • zásypy nebo spreje proti pocení nohou
  • ponožky z materiálů bránících množení bakterií

Ponožky: Tajemství svěžích a zdravých nohou

Pokud jde o péči o naše nohy, jsou ponožky často opomíjeným hrdinou. Jsou to však právě ponožky, které mohou udělat rozdíl mezi svěžími, zdravými nohama a těmi, které trpí nepříjemným zápachem. Ponožky jsou klíčovým prvkem v boji proti nepříjemnému zápachu nohou, a nyní vám přinášíme několik tipů, jak na ně správně a efektivně:

  1. Kvalita především
    Není všechno jedno, jaké ponožky nosíte. Volte kvalitní ponožky vyrobené z prodyšných materiálů, jako je bavlna s příměsí stříbra, bambus nebo merino vlna. Tyto materiály pomáhají odvádět vlhkost z nohou a udržují je suché a komfortní. Ponožky vyrobené z umělých vláken by mohly problémy s nepříjemným zápachem ještě zhoršit.
  2. Pravidelná výměna ponožek
    Měňte ponožky minimálně každý den. Neuděláte ale chybu, pokud je vyměníte již po cestě do práce, klidně i 2x – 3x za den. Za ten komfort to stojí. Čisté ponožky jsou základním kamenem pro svěží nohy.
  3. Důkladná hygiena nohou
    Správná hygiena nohou je klíčová. Každý den si důkladně umyjte nohy mýdlem a vodou. Zvláštní pozornost věnujte mezerám mezi prsty, kde se bakterie mohou ukrývat.
  4. Deodoranty pro nohy
    Pokud máte problémy s nadměrným pocením nohou, můžete vyzkoušet speciální deodoranty nebo pudry určené pro nohy. Tyto produkty pomáhají udržet nohy suché a zabraňují tvorbě nepříjemného zápachu.
  5. Střídání obuvi
    Noste různé páry obuvi, a to i během jednoho týdne. Dávejte obuvi čas na vyschnutí, čímž snižujete riziko tvorby bakterií a nepříjemného zápachu.
  6. Dezinfekce obuvi
    Občas dezinfikujte svou obuv, abyste zničili bakterie, které se mohou hromadit uvnitř bot.
  7. Správná velikost
    Ponožky by měly být přesně správné velikosti, aby nepřitlačovaly na nohy a umožnily volnou cirkulaci vzduchu.

Závěr

Zápach nohou nemusí být žádnou nepříjemností, pokud se o své nohy správně staráte. Ponožky jsou vašimi spojenci v boji proti zápachu, takže vyberte kvalitní pár, dbáte na čistotu a dodržujte jednoduchá pravidla hygieny nohou. Vaše nohy vám poděkují a vy se budete cítit sebevědoměji, aniž by vás trápil nepříjemný pach.