Ponožky jako prevence proti klíšťatům

Nalézt účinnou ochranu proti klíšťatům bude po letošní teplé zimě velmi důležité. V současné době se s klíšťaty potkáte v přírodě až do nejvyšších nadmořských výšek, které u nás máme, ale i v městských parcích a vašich zahradách.

Prevence proti klíšťům je klíčová a nejlepší prevencí před encefalitidou či boreliózou je zamezit tomu, aby se do vás klíště zakouslo. Sezóna klíšťat trvá od jara do konce října a je důležité být v přírodě opatrný po celou tuto dobu. Existuje několik způsobů, jak se proti těmto parazitům bránit, včetně repelentů. Nicméně, pokud preferujete přirozenější alternativy, můžete zvolit speciální outdoorové ponožky proti klíšťatům s repelentní látkou aplikovanou na vlákna ponožky. Pro děti je určen model VoXX Optifanik a pro dospělé VoXX Optifan, které jsou snadno rozpoznatelné díky symbolu přeškrtnutého klíštěte na nich. Ponožky VoXX Optifan jsou vhodné pro turistiku, trekking, outdoorové aktivity nebo kempování a mohou vám pomoci předcházet nebezpečí od klíšťat. Tyto prodyšné a mimořádně pohodlné ponožky jsou vyrobené z měkkého a příjemného materiálu s vysokým obsahem bavlny doplněné o antibakteriální ochranu ionty stříbra v materiálu silproX® pro zamezení nežádoucího zápachu.

ponožky proti klíšťatům

 

Zde je několik doporučení než vyrazíte do přírody, mějte na paměti několik pravidel, vhodných i pro vedoucí letních táborů pro minimalizaci rizika setkání s klíšťaty:

  • Vezměte si pevnou obuv a kalhoty stáhněte do ponožek.
  • Do přírody noste kalhoty z hladké, světlé látky a vyhněte se tmavému oblečení z látky s vlasem, jako například fleece.
  • Pohybujte se pokud možno jen po cestách a vyhněte se volnému vstupu do trávy a jiné vegetace, protože klíšťata se vyskytují do výšky cca 1 metru.
  • V oblastech s výskytem klíšťat se nesedejte nebo nelehejte na zem, ani na deku.
  • Při chůzi si pravidelně prohlédněte spodní část nohou, zda jste nenabrali nějakého „černého pasažéra“.
  • Používejte speciální ponožky proti klíšťatům, případně repelent aplikujte zejména od kolen dolů a okraje rukávů. Přečtěte si informace o době účinku a vezměte si repelent do přírody s sebou, abyste mohli aplikaci včas opakovat.
  • Pokud používáte opalovací přípravek, aplikujte ho jako první a poté repelent. Existují také repelenty s ochranným UV faktorem.
  • Noste s sebou sadu na odstranění klíštěte, protože čas je velmi důležitý.
  • Vaši zahradu ošetřete přípravkem proti výskytu klíšťat.
  • Pro minimalizaci rizika klíšťové encefalitidy se nechte očkovat proti ní u praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Očkovací látka je částečně hrazena zdravotními pojišťovnami.

Jaké choroby mohou být přenášeny klíšťaty?

Klíšťata jsou přenašeči mnoha nemocí, nejčastější z nich je lymská borelióza, která je až 5krát běžnější než klíšťová encefalitida. Podle Státního zdravotního ústavu se počty nakažených oběma chorobami zvyšují každým rokem.

Lymská borelióza způsobená klíšťaty

Lymská borelióza je bakteriální infekce, kterou přenášejí klíšťata, a člověka dnes není možné ochránit očkováním. Bakteriemi způsobujícími lymskou boreliózu je nakaženo přibližně 10–35 % klíšťat. Vyšší riziko infekce hrozí v případě, že klíště je v dospělém stádiu. Zakousnuté nakažené klíště může při sání krve přenést infekci na člověka. Prvotním příznakem je výrazná rudá skvrna se světlým středem, která se může vytvořit i po několika týdnech, zpravidla v místě kousnutí klíštětem, ale některé zdroje uvádějí i kdekoliv jinde na těle. Další příznaky se podobají chřipce, jako jsou bolesti kloubů a krku, ale bez rýmy a kašle. Je důležité léčit boreliózu včas, aby se předešlo chronickému stadiu, které je obtížnější k léčbě.

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, na rozdíl od lymeské boreliózy. Pokud je klíště infikované, může infekce nastat již po několika hodinách. Zánět mozku nebo mozkových blan, který se nazývá encefalitida, se projevuje bolestmi hlavy, světloplachostí a dalšími neurologickými příznaky, včetně poruch hybnosti a řeči. Léčba přímo proti původci nemoci neexistuje, takže se pouze zmírňují symptomy. Dobrou zprávou je, že je možné se očkovat proti tzv. "klíšťovce" s účinností až 99 %.

Klíště může také přenášet další infekční choroby, jako jsou ehrlichióza, babézióza, bartonelóza a tularémie. Proto je vždy nejlepší se klíštěte vyhnout. Znáte všechna opatření proti klíšťatům?

Klíště

Umíte správně odstranit klíště?

Po každém pobytu v přírodě se pořádně prohlédněte. U dětí to znamená i několikrát za den. Je vhodné se nechat prohlédnout
i někým jiným, aby kontrole neunikla místa, kam sami nevidíte. I když používáte preventivní opatření, může se stát, že se klíště přisaje k vaší kůži. Pokud taková situace nastane, je důležité klíště co nejdříve odstranit. Existuje šance, že se klíště ještě nepřeneslo žádné onemocnění.

Postup, jak správně odstranit klíště, je následující:

  • Před odstraněním klíštěte místo, kde je přisáto, dezinfikujte.
  • Nepoužívejte ruce na odstraňování klíštěte, ale raději jednorázové rukavice.
  • Klíště opatrně viklejte ze strany na stranu. Nejlépe pomocí pinzety na klíšťata, která umí klíště podebrat a nerozdrtit. Můžete použít také navlhčenou textili, jako je například žínka, vatová tyčinka, nebo speciální mrazicí sprej. Klíště by se mělo uvolnit během 2-3 minut.
  • Neotáčejte ani nemastěte klíště, protože by mohlo dojít k odtržení přední části, která by zůstala v kůži a způsobila zánět nebo jiné problémy.
  • Po odstranění klíštěte místo znovu dezinfikujte.
  • Zabalte odstraněné klíště do papírového kapesníku a spalte ho na nehořlavé podložce. Nikdy ho nerozmačkávejte! Pokud chcete vědět, zda bylo klíště infikované, vložte ho do igelitového sáčku a odešlete ho na laboratorní vyšetření.
  • Pokud se vám nedaří klíště odstranit, vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Zaznamenejte si, kdy jste byli kousnuti, a v následujících týdnech sledujte, zda se na kůži neobjeví skvrna se světlým středem. Pokud se objeví, navštivte lékaře. Mějte na paměti klíště i v případě, že se u vás objeví chřipkové příznaky.