Co jsou bezešvé ponožky?

Bezešvé ponožky nevytváří na ukončení upletené ponožky plastický šev. Právě rovné hladké bezešvé ukončení na špičce ponožky je jejich výhodou, protože nezpůsobuje otlaky a poranění nohou ani v těsné obuvi. Výrobně je však tento spoj technicky i časově náročnější a proto se používá u kvalitnějších ponožek.

Bezešvý spoj (řetízkovaný spoj) ponožek je jedním ze dvou nejčastěji používaných způsobů ukončení upletené ponožky. Jeho výhodou je rovný hladký spoj, který vás nebude tlačit ani v těsné obuvi a nezpůsobí otlaky či jiné poranění nohou. Jde o tradiční techniku, odpovídající ručnímu spojování, kdy řemeslník spojoval steh po stehu, aby uzavřel špičku ponožky. Výrobně je však tento spoj technicky i časově náročnější a proto se používá u kvalitnějších ponožek.
Alternativou k bezešvému spoji jsou strojově sešité konce ponožky, jejichž šev je však plastický a může způsobit nepohodlí.

Řetízkovaný šev bezešvé ponožky

Jak poznám bezešvý spoj ponožky?

Na našem e-shopu najdete ve všech kategoriích filtr „Řetízkovaný šev“, který vám pomůže vybrat bezešvé ponožky.
V kamenné prodejně, nebo u nějakého stánku prolněte špičku ponožky mezi dvěma prsty. Pokud ucíte mezi prsty „tkaničku“, tedy více materiálu než jen dvě stěny ponožky, pak nejde o bezešvou ponožku, ale o ponožku s klasickým švem.

Poprvé jsem se s bezešvým pojem na ponožkách setkal po revoluci, když kamarád koupil staré stroje ještě z dob firmy Baťa, opravil je a začal s výrobou ponožek. Právě jeho ponožky měly bezešvý spoj, kterému říkali řetízkovaný. Ponožky jsem vyzkoušel a od té doby nedám na tento způsob ukončení ponožek dopustit a je to pro mne jedno z klíčových kritérií při výběru ponožek.