Mohou ponožky ovlivnit váš spánek?

I když patříte k těm, kteří chtějí ve spánku dát nohám volnost, aby si odpočinuly, přečtěte si pár následujících řádků: Ponožky vám mohou pomoci lépe spát...
Krom toho máme pro vás 11 rad pro zlepšení kvality vašeho spánku i informaci, kolik času byste svému spánku měli věnovat.

Určitě znáte výrok Švejka: "Chce to klid a nohy v teple…" Švejk tento výrok nepronáší v souvislosti s dobrým spánkem, ale jeho slova potvrzují zjištění Národní nadace pro spánek (National Sleep Foundation), že zahřátí nohou může spustit proces zvaný vazodilatace (rozšíření cév), který může pomoci připravit mozek na spánek.

Nedělejte však rychlý závěr, že na spaní si můžete vzít jakékoliv ponožky. To platí zvláště pro diabetiky. Nohy si skutečně potřebují přes noc odpočinout a tak není jedno, jak se ponožky k vašim nohám chovají. Správné ponožky na spaní nohu nestahují, ale také se neshrnují. Regulují tělesnou teplotu, udržují nohy v teple a během noci nesvědí. Vzhledem k těmto požadavkům se určitě ptáte, jak spací ponožky vybrat.

Klíčem k dobrým ponožkám na spaní je jejich materiál a technické vlastnosti ponožky. Ponožky, které jsou příliš těsné a stlačují nohy, vám mohou být natolik nepříjemné, že si je uprostřed noci sundáte. Proto při nákupu ponožek, ve kterých můžete spát, vybírejte ty s jemným svěrem lemu ponožky, aby nebyl omezován průtok krve v žilách a s příměsí elastanu nebo spandexu, aby ponožky měly dobrou elasticitu a zůstaly na svém místě.

Spací ponožky bývají měkoučké, snad aby vás naladily, než se necháváte unášet do říše snů. Kvalitní materiály jako je mikrovlákno nebo merino vlna nejsou tak silné, aby se vám v nich potily nohy, ale jsou měkké a pohodlné, že si je budete chtít ráno nechat na nohou.

Námi nabízené spací ponožky byly vytvořeny speciálně k tomuto účelu respektem ke všem výše uvedeným požadavkům. Jejich provedení je stejné pro muže i ženy, proto se při výběru můžete rozhodovat pouze podle barvy. Na základě vlastní zkušenosti i reference našich klientů vám je můžeme jedině doporučit. 

„Se spacími ponožkami rychleji usínám a mám klidnější spánek. Nebudí mne ani chlad na nohy, když se odkopu. Nepoužívám je každý den, ale když nemohu usnout, spací ponožky vždy pomohou.“

Kolekce spacích ponožek Boma

 

Kolik spánku si máte dopřát?

Dostatek spánku je nezbytný pro pocit odpočinku a svěžesti přes den. Ovlivňuje vaši výkonnost i fyzickou kondici. Když si dopřejete správné množství spánku pro svou mysl a tělo, budete se cítit skvěle a budete se probouzet svěží a připraveni k práci. Každý člověk je jiný, pokud jde o přesné množství spánku, které je pro něj optimální, ale většina lidí se pohybuje v určitém rozmezí v závislosti na svém věku. Prozradíme vám, kolik spánku byste si měli dopřát a uvedeme několik snadných pravidel, jak toho dosáhnout.

Neexistuje přesný počet minut nebo hodin nočního spánku, který by vám zaručil, že se probudíte zcela svěží. Na základě vašeho věku a životního stylu se však pravděpodobně pohybujete v určitém rozmezí. Abyste si pomohli zůstat během dne čilí, zkuste se držet těchto doporučení.

  • Novorozenci: Od 0 do 3 měsíců potřebují děti 14 až 17 hodin spánku. To zahrnuje i denní spaní, protože novorozenci zřídkakdy spí celou noc. Starší kojenci (4-11 měsíců) potřebují denně spát přibližně 12 až 15 hodin.
  • Batolata: Mezi prvním a druhým rokem života potřebují batolata 11 až 14 hodin spánku každou noc.
  • Děti: Děti předškolního věku (3 až 5 let) by měly spát 10 až 13 hodin, děti školního věku (6 až 13 let) by měly usilovat o devět až 11 hodin spánku každou noc.
  • Dospívající mládež: Jak děti stárnou, jejich potřeba spánku se mírně snižuje. Dospívající (14-17 let) potřebují přibližně 8 až 10 hodin nočního spánku.
  • Dospělí: Dospělí ve věku 18 až 64 let by se měli snažit spát sedm až devět hodin denně. Pokud je vám více než 65 let, můžete potřebovat o něco méně, doporučuje se sedm až osm hodin.

Někteří lidé mohou dobře fungovat na spodní hranici rozsahu a jiní budou potřebovat každou minutu na horní hranici. Ve skutečnosti může být vhodná hodina nebo dvě navíc na obou stranách daného rozmezí, v závislosti na konkrétním člověku. Přesto by přílišné odchýlení od doporučeného množství mohlo vést k různým zdravotním problémům. Například nedostatek spánku je spojován s přibýváním na váze (chcete-li si udržet váhu, nebo dokonce hubnout, spěte nejméně 7 hodin denně), sníženou imunitou, vysokým krevním tlakem a depresemi.

Negativní účinky příliš malého nebo příliš velkého množství spánku se netýkají pouze fyzického zdraví - mohou také narušit vaše duševní zdraví. Váš nadhled, nálada a pozornost závisí na správném množství spánku a bez něj může utrpět váš pracovní výkon (o osobním životě nemluvě).

 

11 tipů pro zlepšení kvality spánku

Pokud se vám zdá, že kvalitní odpočinek je nesplnitelný sen, můžete vyzkoušet našich 11 tipů pro zlepšení kvality spánku:

  • Choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu, včetně víkendů. Pro vaše tělo je důležité mít pravidelný spánkový režim.
  • Alespoň hodinu před spaním omezte modré světlo, to znamená, vypněte počítače, mobily, studené LED osvětlení a pokud možno i televizi.
  • Nastavte si relaxační režim před spaním, například poslech uklidňující hudby, čtení knihy nebo teplou koupel.
  • Dbejte na to, aby vaše ložnice byla chladná. Vaše tělesná teplota se přirozeně sníží, aby zahájila spánek. Teplota v ložnici mezi 16° C a 19° C stupni pomáhá podpořit spánek.
  • Zajistěte si ve vaší ložnici klid. Vypněte hlučné rušivé prvky, jako mohou být větráky nebo televize. Pokud nežádoucí hluk přichází z okolí, můžete zkusit špunty do uší.
  • Máte-li možnost zatemnit ložnici závěsy či roletami, využijte ji. Použijte zatemňovací stínítko, abyste zablokovali nežádoucí světlo, a ztlumte světlo na digitálních hodinách.
  • Spěte na matraci a polštářích, které jsou pohodlné a podpůrné.
  • Poslední jídlo před spaním si dejte 2-3 hodiny předem.
  • Pravidelně cvičte. Pro zvládání bolesti a ztuhlosti a zlepšení spánku je užitečný nenáročný fitness program, jako je chůze, plavání nebo jóga.
  • V odpoledních hodinách omezte výrobky obsahujících kofein, u dětí je přímo vylučte.
  • Alkohol a nikotin ve vašem těle může narušovat spánek a způsobovat noční buzení. Pro optimální spánek je vynechejte v blízkosti doby spánku nebo úplně